Partijen uit Praag (1)

Ongeveer een maand geleden hebben Simon en ik een schaakvakantie in Praag gehouden. We speelden het “Prague international chess festival 2024”, ik in de open groep en Simon in het hoogste tienkamp. Naast elke dag een pot schaak voor negen dagen op een rij hebben we ook de stad een beetje verkend. Ik zal wat mooie momenten en partijen met jullie delen op onze website.

Nadat we een goede heenreis hadden gehad op dinsdag speelde we onze eerste partij op woensdag 28 februari. Ik speelde tegen Taron Shagbazyan, een sterke FM uit Oekraïne. Ik werd, zoals verwacht, vakkundig van het bord gezet. Ik weet nog steeds niet precies waar het mis ging, wat alleen maar aangeeft hoe veel beter hij wel niet is.

Gelukkig was dat niet het enige wat er die dag gebeurd is. We hebben heerlijk gegeten in het hotel waar we onze partijen speelden, ik ben op de foto geweest met voormalig wereldkampioen Vishy Anand en nadat we allebei klaar waren liet Simon een interessant gambiet zien.

Het was puur toeval dat ik de dag daarna de kans kreeg om het op het bord te zetten in mijn partij tegen Aarush Dolas, blijkbaar een voormalig wereldkampioen bij schoolkinderen onder 7 jaar. Hij was duidelijk nog jong, ook in zijn gedrag. Toen ik de pion offerde wierp hij een blik op mij vol verbazing, alsof hij mij wilde zeggen: “Idioot!? Dat is gewoon een gratis pion.”. Ongeveer twintig zetten later stond hij mat. Hieronder een fragment.

De volgende dag speelde ik met wit tegen WGM Tereza Rodshtein. Simon en ik hadden de ideale voorbereiding door in het centrum van Praag een zogeheten ‘beer-experience’ te doen, voordat we onze partijen speelden. Toen ik eenmaal bezig was heb ik dat geweten, maar mijn tegenstander speelde ook gewoon sterk en maakte eigenlijk geen fouten, dat had tot gevolg dat ik er erg hard vanaf ging. Het was toevallig dat dat in exact dezelfde opening als die van mijn eerste ronde partij gebeurde. Simon verloor die dag ook, voortaan bewaren we het bier dus maar voor na het schaken…

2 reacties op Partijen uit Praag (1)

  1. Dankjewel! Het heeft even geduurd voordat ik door had hoe ik diagrammen kan maken, maar nu werkt alles prima. Ik hoop dat Simon ook nog wat wil laten zien, want die heeft ook leuke partijen gespeeld.

Geef een reactie